| View previous topic :: View next topic |
rumpen
|
Posted: Mon Dec 07, 2009 2:58 pm Post subject: ispovijed-sveta misa |
|
|
|
Što mislite o sakramentu ispovijedi za vrijeme svete mise?
Pozdrav svima  |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Tue Dec 08, 2009 9:39 am Post subject: |
|
|
|
| Prema liturgijskim pravilima, za vrijeme svete mise ne bi se trebalo ništa drugo odvijati, tj. s početkom mise trebali bi prestati svi drugi obredi i sakramenti jer je misa središte. Međutim, u iznimnim situacijama kao što su npr. velika hodočasnička središta i situacije kada je veći broj ljudi zainteresiran za ispovijed, događa se da se ispovijeda i za vrijeme sv. mise. To je, dakle, iznimka, a ne pravilo. Slično se događa i u župama gdje ima dva ili više svećenika pa jedan ima misu a drugi ispovijeda iako znam župa koje to ne čine, nego s početkom mise svećenik izlazi iz ispovjedaonice bez obzira što ne mora imati misu. I sam sam kao kapelan morao ispovijedati za vrijeme mise i nije mi se to baš sviđalo. |
|
| Back to top |
|
|
rumpen
|
Posted: Tue Feb 09, 2010 5:23 pm Post subject: |
|
|
|
Mučilo me to neko vrijeme, da ako za vrijeme mise odem na ispovijed onda nisam jednostavno na misi i ne sudjelujem u liturgiji I KAKO TO DA SVEĆENICI TO NE ZNAJU I TO DOPUŠTAJU VJERNICIMA.
No razmišljajući o tome pitamo se što mi zapravo radimo na svetoj misi???
(Prekrižimo se, ispovijedimo zajednički grijehe, slušamo Isusove riječi, ispovijedimo vjeru ...itd..)
Mi se pripremamo za nešto.
A to nešto je vrhunac svete mise.
A TAJ VRHUNAC JE SJEDINJENJE BOGA I ČOVJEKA U SVETOJ PRIČESTI.
A gdje ćemo bolje pripreme nego sami sakrament pomirenja s Bogom u kojem nas odrješuje svih grijeha.
I OPET SAM SHVATIO DA CRKVA NIJE TOLIKO BLESAVA KAD NEKE STVARI DOPUŠTA MAKAR MENI TO NIJE U DATOM TRENUTKU JASNO
Za pohvalu je vjernicima koji nađu posebno vrijeme za ispovijed. Ali ako ne nađu, bolje i pod svetom misom nego nikada. |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Wed Feb 10, 2010 2:08 am Post subject: |
|
|
|
| Ovako: dok čekaš na ispovijed ti sudjeluješ u sv. misi, možeš moliti, pjevati, slušati, razmišljati. Onih nekoliko minuta u ispovjedaonici neće ništa bitno oduzeti od sv. mise. Naravno, pripravu na ispovijed treba napraviti prije mise, jer, u protivnom, ako obavljaš ispit savjesti dok čekaš u redu na ispovijed, onda stvarno ne sudjeluješ u sv. misi. Ispit savjesti se može napraviti prije mise ili čak dan uoči ispovijedi. U tom slučaju "gubiš" vrlo malo od mise (samo koliko traje ispovijed). Imaš pravo da je najbolja priprava na pričest ispovijed, ali bi ona ipak trebala biti, ako je ikako moguće prije nego počne misa. No, to može biti i samo kajanje (ukoliko nemaš težih grijeha). I u sv. misi svećenik daje odrješenje od lakih grijeha da bi se svi takvi mogli pričestiti. |
|
| Back to top |
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|