| View previous topic :: View next topic |
rumpen
|
Posted: Thu Jan 07, 2010 12:51 pm Post subject: Ivan evandelist i Crkva |
|
|
|
Podno križa Isus je dao svojoj majci sina Ivana i Ivana majci. Crkva tu sebe prepoznaje. U Ivanu vidimo sebe (Crkvu).
Moje pitanje je zašto baš Ivan predstavlja cjelokupnu Crkvu. Zašto nije Petar ili Jakov ili … ? |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Tue Jan 12, 2010 12:26 am Post subject: |
|
|
|
Pa zato što oni tada nisu bili pod križem Naime, u svakom apostolu NA SVOJ NAČIN vidimo Crkvu. U Petru vidimo Crkvu kao od Krista vođenu jedinstvenu zajednicu, a u Ivanu vidimo Crkvu u odnosu prema Mariji. U tim Isusovim riječima vidimo Isusovi ljubav prema majci i brigu za nju. Protestanti nastoje minorizirati Marijinu ulogu pa neke protestantske zajednice radije navode onu Isusovu rečenicu iz Kane: "Što ja imam s tobom, ženo?" ili Isusovu reakciju kada ga je majka došla tražiti sa rođacima, a on je rekao: "Tko su moja majka i moja braća? Oni koji vrše volju Očevu". Ispalo bi kao da Isus baš nije previše važnosti polagao na majku. Riječi sa križa to demantiraju. Isus je jako volio majku (kao da je to nešto čudno!?), apostoli je veoma poštuju, ona je i nakon uskrsnuća prisutna u najužem krugu učenika (npr. Pedesetnica). Te Isusove riječi za nas su obveza prema Majci, on ju je volio, respektirao pa trebamo i mi. Bitan je Isusov stav prema njoj, a manje je bitno kome je rečeno - Ivanu ili nekom drugom. |
|
| Back to top |
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|