| View previous topic :: View next topic |
Haim
|
Posted: Mon Oct 05, 2009 9:28 pm Post subject: Katolicki odgovor sektama |
|
|
|
Često se puta u svakodnevnom životu može učiniti da Katolička Crkva nema odgovora na "uvjerljive i biblijske" sektaške optužbe i tvrdnje. Evo nekoliko linkova na kojima možete naći većinu odgovora:
[url]haim.blog.hr[/url]
ovo je moj blog, a otvoren je i portal posvećen tome:
www.katolik.hr
Ostale linkove imate na ovima |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Fri Oct 09, 2009 5:07 pm Post subject: |
|
|
|
Haime, posjetio sam Tvoj blog, a i stranicu koju navodiš. Ja sam je u jednom nedjeljnom listiću naveo kao koristan prijedlog vjernicima. Hvala ti na trudu.
Last edited by presbyter on Thu Oct 29, 2009 11:18 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
|
Barnaba
|
Posted: Thu Oct 29, 2009 12:47 pm Post subject: |
|
|
|
Na koje se tekstove s tih stranica i sekte konkretno misli?
Da li postoje razlike u pristupu prema pojedinim sektama?
Npr. neki katolici smatraju adventiste sektom dok drugi s njima sudjeluju u molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana.
Dakle da li postoji razlikovanje pristupa (kako Haim kaže odgovora) prema sektama odnosno stupnjevito prihvaćanje nekih od njih? |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Thu Oct 29, 2009 10:45 pm Post subject: |
|
|
|
Svakoj sekti treba pristupiti pojedinačno jer se one međusobno razlikuju više ili manje iako spadaju u protestantizam (ako govorimo o kršćanskim sektama). Isto važi i za nekršćanske sekte (Jehovce, Mormone, razne hinduističke sekte i sl.).
To što ne odobravamo sve što naučavaju i vjeruju pojedine kršćanske sekte ne znači da s njima ne možemo razgovarati pa i moliti na ekumenskim susretima. Ima dosta toga što nam je zajedničko. Tko je Crkva, a tko crkvena zajednica (pa i sekta) jasno je papa naveo u dokumentu "Dominus Iesus". Crkva je za nas samo ona zajednica koja ima valjano zaređene svećenike, biskupe s apostolskim nasljedstvom i valjani sakrament euharistije. Naravno da će svaka sekta sebe nazivati Crkvom (neke od njih i "jedinom pravom Crkvom"). No, za nas naziv nije dovoljan. I ja sebe mogu nazivati papom pa to ne znači da jesam Jehovini svjedoci sebe nazivaju jedinim pravim kršćanima, a koliko to stvarno jesu vidi se po njihovoj iskrivljenoj nauci. |
|
| Back to top |
|
|
Barnaba
|
Posted: Wed Nov 04, 2009 10:21 am Post subject: |
|
|
|
Zahvaljujem se na odgovoru ali molio bih pojašnjenje u svezi ovog:
| presbyter wrote: |
To što ne odobravamo sve što naučavaju i vjeruju pojedine kršćanske sekte ne znači da s njima ne možemo razgovarati pa i moliti na ekumenskim susretima. |
Naravno da se podrazumijeva razgovor a rekao bih i navještanje prave i istinite vjere ali da li postoje ikakvi uvjeti za ekumensku molitvu i koji su? |
|
| Back to top |
|
|
presbyter Site Admin
|
Posted: Sat Nov 07, 2009 12:08 am Post subject: |
|
|
|
Da bi se s nekim moglo ekumenski moliti, treba biti kršćanin, tj. priznavati temeljne istine kršćanske vjere utemeljene na Bibliji (s nekršćanskim religijama nema ekumenizma, tu se govori o međureligijskom dijalogu). Npr. Jehovci se nazivaju kršćanima, ali niječu Trojstvo, Isusovo božanstvo, osobnost i božanstvo Duha Svetoga, postojanje pakla, a i neke druge stvari krivovjerno tumače. Slično je i sa Mormonima.Teško je tu govoriti o ekumenizmu s njima (sva sreća da ga oni i ne žele pa je i nama lakše, nego da se nameću pa da im moramo objašnjavati kako su zastranili ). Ekumenizam je teoretski najlakši, a praktično najteži sa pravoslavnima jer su oni opterećeni negativnim iskustvima u prošlosti (pogotovo Srbi) pa se boje da ćemo ih mi "pokatoličiti". Ipak, s njima imamo istovjetnu vjeru pa bi, opet kažem teoretski, bilo najlakše postići jedinstvo s njima. S protestantima je praktično lakše, radije se odazivaju na ekumenske susrete, otvoreni su za suradnju, ali je teoretski teže jer su razlike u vjerovanju veće (nemaju apostolsko nasljedstvo, nemaju svećeništvo, nemaju sakramente osim krštenja). E pa sad ti budi pametan  |
|
| Back to top |
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|