pucke pobožnosti

Post new topic   Reply to topic    Srce Isusovo Forum Index // Molitva
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rumpen

PostPosted: Wed Mar 12, 2008 9:18 am    Post subject: pucke pobožnosti Reply with quote
Zanima me koje je crkveno stajalište na određena obećanja koje su sveci (npr. sv. Brigita)
dobili u objavama.

Pitam iz razloga toga što mi se dosta čini kao trgovina i malo odstupa od onoga što sam ja naučio o vjeri.
(ako se 15 puta moli te molitve kroz taj i taj period vremena onda ću ti ispuniti........)

malo me taj način pobožnosti podsjeća na svećenike u židovstvu prije Krista koji su dosljedno pratili neke propise a da su fulali bit svega
ne bih htjeo nikoga sada uvrijediti i usporediti ga s tim svećenicima, ali koliko sam ja uspio shvatiti iz svetog pisma Isus se nikada nije ljutio na grijeh, ali se itekako ljutio na licemjerje, odnosno norme koje si mi ljudi postavljamo kako bi zaslužili nebo.

http://public.carnet.hr/~joanicic/modules.php?name=News&file=article&sid=179

tekst je s interneta ali sam našao isto to i u nekim molitvenicima
Back to top
View user's profile Send private message
presbyter
Site Admin

PostPosted: Thu Mar 13, 2008 9:23 pm    Post subject: Re: objave Reply with quote
Quote:
Zanima me koje je crkveno stajalište na određena obećanja koje su sveci (npr. sv. Brigita)dobili u objavama.Pitam iz razloga toga što mi se dosta čini kao trgovina i malo odstupa od onoga što sam ja naučio o vjeri.
(ako se 15 puta moli te molitve kroz taj i taj period vremena onda ću ti ispuniti........)

Paaa, mogu ti reći da se u dobroj mjeri slažem s tobom. Naime, dio katoličke vjere jest utjecanje svecima i vjera u njihov zagovor i pomoć. I tu nema problema. Čini mi se da problem nastaje kad se štovanje svetaca svede na neke oblike koji mogu (ali ne moraju) graničiti sa praznovjerjem. Kao da bi same molitve izmoljene određeni broj puta davale odmah učinak. Tako shvaćena pobožnost je krivo shvaćena. Postoje, naime, u pučkoj pobožnosti slične pobožnosti (13 utoraka sv. Antunu, 9 prvih petaka i sl.). Sve to ima za svrhu učiti čovjeka redovitoj i pouzdanoj molitvi. Moje osobno mišljenje je da ne treba pripisivati "čudotvornost" brojevima (kao da ne bi molitva uspjela ako izmoliš 11 umjesto 15 molitava), nego vjeri s kojom se čovjek obraća Bogu po zagovoru nekog sveca. I meni se čini da ima pretjeranosti u nekim stvarima, a pomalo i praznovjerja. Međutim, moraš znati da se ovdje radi o pučkoj pobožnosti koja nije sastavni dio dogmi katoličke vjere i da nisi ništa manje katolik ako ne moliš 15 molitava sv. Brigiti, kao što nisi ništa manje katolik ako ne vjeruješ u Gospina "ukazanja" u Međugorju. Te pobožnosti prepuštene su na volju vjernicima. Svatko bira ono što mu odgovara. Nekome odgovara neka pobožnost. Papinska odobrenja pojedinih pobožnosti u stvari su svjedočanstvo da u sadržaju tih molitava nema ništa što bi se protivilo katoličkoj vjeri (dakle, nema krivovjerja), a ne naredba da se te molitve moraju moliti ako želiš biti dobar katolik.

Quote:
malo me taj način pobožnosti podsjeća na svećenike u židovstvu prije Krista koji su dosljedno pratili neke propise a da su fulali bit svega ne bih htjeo nikoga sada uvrijediti i usporediti ga s tim svećenicima, ali koliko sam ja uspio shvatiti iz svetog pisma Isus se nikada nije ljutio na grijeh, ali se itekako ljutio na licemjerje, odnosno norme koje si mi ljudi postavljamo kako bi zaslužili nebo.

Naravno da u molitvi ne treba biti najvažnije jesam li neku molitvu izmolio određeni broj puta. Glavna stvar u molitvi je vjera i pobožnost, a ne količina. Ako bismo gledali samo na količinu (broj), onda bismo doista bili slični farizejima kojima je forma bila bitna.
Isus se itekako ljutio na grijeh (i licemjerje je grijeh!), ali se nije ljutio na grešnika.
Back to top
rumpen

PostPosted: Fri Mar 14, 2008 8:58 am    Post subject: Reply with quote
I mislio sam napisati kako se nije ljutio na grešnika, ali krivo sam napisao.

Dobro sad kad ste mi potvrdili da bi norma bila kriv način pobožnosti da se malo vratimo na papinsko odobrenje. Slažem se da nema ništa loše u redovitosti molitava, čak štoviše, međutim određeni molitvenici izdani od strane katoličke crkve imaju u sebi napisana ta obećanja i vjernik bi mogao kad pročita molitvenik i iz njegovog povjerenja prema katoličkoj crkvi to shvatiti zdravo za gotovo.

Npr. ja imam molitvenik izdan od strane Đakovačke biskupije u kojem piše ako se ispovijedim i pričestim na dan nekog sveca u crkvi kojoj je taj svetac zaštitnik da ću dobiti potpuni oprost, odnosno da ću biti oslobođen od čistilišta.
Iz toga bi se moglo iščitati da je čistilište Božja kazna koje me On može po svojoj volji lištiti, a i Vi ste mi napisali a i provjerio sam u katekizmu kako bi se čistilište trebalo shvatiti više kao nešto što je nama potrebno da se očistimo kako bismo bili sposobni gledati Boga poslije u punini, licem u lice (ako sam šta krivo shvatio ispravite me).

Da skratim, po ovome do sada dali bi mogli reći da su objave sv. Brigiti koje su napisane u nekim molitvenicima u kojima se doslovno navode ta obećanja neistinite i dali se sveta stolica ikad očitovala o tim obećanjima, odnosno dali ih prizna da su se dogodila ili ne?
Back to top
presbyter
Site Admin

PostPosted: Sat Mar 15, 2008 12:07 pm    Post subject: Reply with quote
Quote:
Slažem se da nema ništa loše u redovitosti molitava, čak štoviše, međutim određeni molitvenici izdani od strane katoličke crkve imaju u sebi napisana ta obećanja i vjernik bi mogao kad pročita molitvenik i iz njegovog povjerenja prema katoličkoj crkvi to shvatiti zdravo za gotovo.

Vjernik ne bi smio postupati "zdravo za gotovo" nego bi se uvijek trebao interesirati što i kako. Ukoliko Crkva neke molitve odobri, to ne znači da ih je naredila, nego je to znak da moleći te molitve vjernik neće učiniti ništa što bi se protivilo ispravnom štovanju Boga. Sviđa li se nekome neka molitva, to je druga stvar, to je, rekao, bih, stvar vjerničkog ukusa. Druga stvar: Crkva službeno izdaje samo knjige koje se koriste u bogoslužju, sve ostalo su pojedini izdavači koji također imaju pravo na vjernički ukus. Neki svećenik može napisati i izdati neki molitvenik po svojem ukusu jer mu se sviđa neki oblik pučke pobožnosti. Drugi vjernici to ne moraju prihvatiti, a jedino je važno da objavljeni molitvenik ne sadrži ništa što bi se kosilo sa kršćanskom vjerom. Dakle, npr. pobožnost sv. Brigiti ne kosi se sa vjerom sve dok se krivo ne shvati (kao neko praznovjerje u kojem se dovoljno izreći neke "magične formule" određeni broj puta i odmah se nešto dogodi). Takve pobožnosti i nisu tako zamišljene iako ih neki ljudi tako doživljavaju.

Quote:
Npr. ja imam molitvenik izdan od strane Đakovačke biskupije u kojem piše ako se ispovijedim i pričestim na dan nekog sveca u crkvi kojoj je taj svetac zaštitnik da ću dobiti potpuni oprost, odnosno da ću biti oslobođen od čistilišta.

Koliko ja znam, naša biskupija ne izdaje molitvenike. To može učiniti neka izdavačka kuća (npr. UPT iz Đakova ili sl.), ali to nije službeno izdanje Katoličke Crkve. Oprost ne znači oslobođenje od čistilišta, nego duhovna pomoć u liječenju rana koje grijeh ostavlja na duši iako je sam taj grijeh oprošten (npr. porežeš se, pa rana zaraste, ali ožiljak ostaje i podsjeća te na posjekotinu). Većina ljudi odlazi s ovoga svijeta "izranjena" grijehom pa je stoga potrebno "pročišćenje" i "sazrijevanje" kako bi čovjek postao sposoban osjetiti i doživjeti ljepotu raja.

Quote:
Iz toga bi se moglo iščitati da je čistilište Božja kazna koje me On može po svojoj volji lištiti, a i Vi ste mi napisali a i provjerio sam u katekizmu kako bi se čistilište trebalo shvatiti više kao nešto što je nama potrebno da se očistimo kako bismo bili sposobni gledati Boga poslije u punini, licem u lice (ako sam šta krivo shvatio ispravite me).

Čistilište nije Božja kazna kao ni pakao. To je logična posljedica grijeha. Grijeh ostavlja traga na čovjeku. Ako je težak, a nepokajan, on može posve uništiti čovjekovo zajedništvo s Bogom i njegova posljedica može biti pakao. Ukoliko se čovjek pokajao i zavapio Bogu, Bog oprašta, ali tragovi grijeha ostaju. Dakle, Bog nam oprašta kaznu koja bi mogla odvesti u pakao, ali "ožiljci" ostaju (poput liječnika koji ti izliječi operacijom neki tumor koji bi te mogao ubiti, ali ožiljci operacije ostaju). Bog, naravno, može svakoga lišiti čistilišta, ali je to dobro za čovjeka i potrebno kao bi, kako si sam rekao, čovjek postao sposoban gledati Boga.

Quote:
Da skratim, po ovome do sada dali bi mogli reći da su objave sv. Brigiti koje su napisane u nekim molitvenicima u kojima se doslovno navode ta obećanja neistinite i dali se sveta stolica ikad očitovala o tim obećanjima, odnosno dali ih prizna da su se dogodila ili ne?

Objave pojedinim svecima nazivaju se privatnim objavama i one nisu obvezjuće za vjernike. Obvezujuća je jedino ona prava objava - po Isusu Kristu. Za pojedine objave Crkva je došla do zaključka da nisu nečija umišljotina ili rezultat psihičkog oboljenja, nego Božja poruka određenom čovjeku. Bog doista može uputiti svoju poruku pojedinom čovjeku (pa tako i sv. Brigiti). Mislim da se ponekad tim privatnim objavama pridaje preveliko značenje. To dovodi do toga da se ljudi više zanimaju što je rekao pojedini svetac, nego što kaže Isus Krist. Nekima je važno da nauče sve što je poručio neki svetac, a istovremeno se ne obaziru na nauku Isusa Krista. Pojedine privatne objave mogu biti čovjeku pomoć u duhovnom životu, mogu mu razjasniti neke nejasnoće ili biti poticaj na obraćenje, no spašavamao se po vjeri u objavu Isusa Krista. Stoga čovjek može biti doista pravi kršćanin, a da ne prihvati ni jednu privatnu objavu pojedinog sveca, naravno pod uvjetom da živi po nauku Isusa Krista. Isto važi i za razna ukazanja koja nisu obvezujuća za vjernike (ni jedno ukazanje nije obvezujuće za vjernike). Što se tiče sv. Brigite, ja ne znam puno o njoj, do sada sam se više interesirao za Isusa Krista Smile
Back to top
Post new topic   Reply to topic    Srce Isusovo Forum Index // Molitva All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden